Throwback eerste helft 2021

Het voornemen om tenminste iedere maand te schrijven over mijn hardloopavonturen is helaas niet gelukt. Toch is er wel degelijk flink hardgelopen! In deze update ga ik jullie meenemen in een terugblik van december tot en met juni.

December

In december liep ik maar liefst 145,7 kilometer. Waarvan maar 1 keer verder dan een halve marathon, namelijk op 20 december. Ik liep toen 22,42 kilometer in een tijd van 2:12:18: gemiddeld 5:54 min/km met een gemiddelde hartslag was 143. Helemaal niet slecht! De andere loopjes waren diverse interval- en tempotrainingen. Deze maakte deel uit van het trainingsprogramma van Garmin door coach Jeff Galloway.

Januari

Januari bestond uit 170,2 gelopen kilometers. Waar ik eerdere jaren moeite had met kilometers maken omdat het op het werk zo druk is, heb ik nu andere prioriteiten gesteld. Juist om ook zelf rust te krijgen ben ik wat meer gaan lopen. Ook zat ik toen in mijn tentamenperiode. Toch heb ik tijd gemaakt wat veel voordelen heeft opgeleverd. Zo was ik hier tot op het bot gemotiveerd om lekker te lopen, heb ik al mijn tentamens gehaald en heb ik ook op het werk gepresteerd naar behoren. Ik liep in januari twee keer meer dan de halve marathon afstand met als langste afstand 30,52km. Dit deed ik in 2:58:28: gemiddeld 5:51 min/km met een gemiddelde hartslag van 142 bpm.

Februari

Weer een maand met een lekker aantal kilometers. In totaal werd er 170,7 kilometer gelopen met als langste afstand 22 kilometer. Dit deed ik in 1:56:36: gemiddeld tempo 5:18 min/km met een gemiddelde hartslag van 144. Tempo dus fors sneller dan in januari terwijl de hartslag gemiddeld maar 2 slagen was gestegen. Dan kun je best zeggen dat het goed gaat! In totaal werden er 3 loopjes langer dan de halve marathon en zou ik eigenlijk eind februari de halve marathon als wedstrijd moeten hebben gelopen. Echter lag er op de dag dat de wedstrijd plaats zou vinden zo veel sneeuw en ijs op de weg dat dit onmogelijk was. Ook zag ik best tegen de wedstrijd op. Doel was de halve marathon in 1:36:00. Gemiddeld loop je dan 4:33 min/km en ik had mijn twijfels of ik dat wel kon, ondanks dat Garmin zei van wel… Een weekje rust gepakt en toen…

Maart

…Toen was het 6 maart en begon ik met een nieuw trainingsplan. Zelfde doel maar weertwee en een halve maand de tijd om hiervoor te trainen. En maart was een maand om niet meer te vergeten! Ik liep maar liefst 229,3 kilometer waarvan maar 1 afstand verder dan de halve marathon. Het schema werd braaf gevolgd en eigenlijk liep alles lekker volgens plan.

April

In april liep ik 165,1 kilometer met één afstand langer dan de halve marathon. Dit was een loopje van 21,3 kilometer in 1:55:01: gemiddeld 5:24 min/km met een gemiddelde hartslag van 141 bpm. Als ik dit vergelijk met 2019 schreef ik vaker dat bij een tempo van 5:25 min/km een hartslag tussen de 150 a 155 bpm hierbij hoort. Best een verschil zo in twee jaar. Verder werd het programma wederom gestaag gevolgd. Totdat ik op 22 april positief testte voor corona. Een week onder de wol ( ik heb er echt last van gehad) en daarna weer rustig opbouwen. Hartslag is sindsdien hoger bij een lager tempo (10 slagen hoger bij een tempo wat 30 sec/km lager is). Wat een bummer! Zo veel trainen en dan wordt het zo snel om zeep geholpen door corona! Wat betekend dit voor de toekomst? Hoe snel zit ik weer op het oude niveau? Zou ik blijvende schade hebben? Allemaal vragen die door mijn hoofd gingen waarop ik nu nog steeds geen antwoord heb. Afwachten dus.

Mei

In mei liep het programma nog altijd door en ging alles trainingstechnisch prima. Wel kreeg ik weer een beetje last van mijn achillespees. De oefeningen die ik eerder kreeg van de fysiotherapeut zijn dus weer afgestoft en worden weer tweemaal dagelijks uitgevoerd. Het werd in ieder geval niet erger. Trainingen heb ik er niet op aangepast. Dit betekend dus ook dat er af en toe flink aan wordt getrokken tijdens de intervallen. Maar buiten af en toe wat stijf zijn er gelukkig geen klachten geweest. Ik liep in totaal 142,9 kilometer met wederom maar 1 afstand langer dan de halve marathon. En juist deze ene keer had precies de halve marathon afstand moeten zijn. Ik was namelijk een heerlijk midweekje weg met Linda en Vic. Deze vakantie drie keer hardgelopen waaronder dus één keer deze halve marathon. Echter was de finish niet waar deze moest zijn, ik stond bij het verkeerde strandtentje! Ik moest dus nog even een extra kilometer lopen om bij Linda en Vic uit te komen. Door de duinen lopen is toch wel even wat zwaarder dan gewoon op het vlakke asfalt wat ik gewend ben. Maar wat was het er mooi!

Juni

Juni staat tot nu toe op de tweede plaats qua gelopen kilometers: met maar liefst 197,04 kilometer liep ik deze maand twee halve marathons. Het programma liep tot 13 juni en ik kan alvast verklappen: de wedstrijd is wederom niet gelopen. Omdat het ineens echt warm was (30°C+) had ik daar de puf echt niet voor. Ook in de ochtend was het al direct warm dus ik besloot de wedstrijd uit te stellen via de app. Horloge gesynchroniseerd en een alternatieve training gestart. Bij terugkomst was mijn trainingsprogramma ineens afgesloten! Nee! Wederom dus geen PR gezet op de halve marathon. Ondanks dat wel een maand geweest met lekkere loopjes. Nu komt ook de marathon van Berlijn in zicht, hierover lees je in mijn volgende post meer. Er zijn namelijk serieus plannen gemaakt!

Even een overzicht van het eerste halfjaar in vergelijking met voorgaande jaren:

201920202021
januari9384170
februari58113171
maart65176229
april89207165
mei57199143
juni163118197
Delen via: